zombirana tela- legenda o dzang shu

Jos od 15 veka i Ming dinastije, U kini poznato je postojanje tzv. Dzang shu-a sto se prevodi Kao kruto-mrtvo-telo. Kineska legenda kaze da su Dzang shu-e stvorili daoisticki svestenici kako bi se mrtva tela na jeftin nacin prebacila do mesta pokojnikovog rodjenja; zbog verovanja da dusa pokojnog nece pocivati U miru ukoliko bude sahranjen daleko od rodnog mesta, transport istog je bio vazan, Ali ne uvek i finansiski izvodljiv..tada bi rodjaci preminulog obicno U gradu U kome je radio, a Koji ne mogu da plate klasican transport, trazili od svestenika da izvrsi ritual Koji ce uciniti da telo mrtvaca samo odskakuce. Tacnije, mnostvo takvih tela bi svestenici prevodili do drugog odredista, i to samo nocu uz obavezno oglasavanje zvoncetom kako bi zive obavestili o svom prisustvu tj. da je ova cudna povorka na putu te da je se klone, kako se smatra "losom srecom"daa ziva osoba vidi Dzang shu. 
Sad, kako li je naknada za ovu uslugu bila manja od placanja klasicnog transporta ostalo je nejasno, Kao i pitanje sta su radili sa ovim zombijima tokom Dana, ukoliko bi do odredista trebalo vise vremana od jedne noci..(osim ako svestenici nisu pride pribegavali i usporavanju vremena il vec nekom drugom posebnom tehnikom).


Jiangshi

Dzang shu-i su toliko kruti da se krecu samo U skokovima drzeci ukocene ruke ispred sebe, ali su veoma jaki a U postojanju ih odrzava zivotinjska ili ljudska krv. Druga kineska legenda navodi da postoji 18 razlicitih tipova ovih zombija, Koji se mogu podeliti U 6 kategorija zavisno od toga koliko su (ne)mocni i opasni.
U prvu kategoriju spada tzv.Beli Dzang shu Koji je najslabiji od svih a naziv potice od sitnih belih dlacica koje pokrivaju telo. Ekstremno je spor I uplasen od svega..a posebno od dnevnog svetla, vode, vatre, pilica, kucica, ljudi. Potpuno je bezopasan tacnije sve dok ne pocne da se hrani. Kada to stalno cini, krvlju krava I ovaca, dlacice na telu pocrne I stoga je sledeca kategorija Crni Dzang shu- i mada  idalje zazire od vatre i sunca, vise se nece plasiti pilica I pasa. Krece se veoma polako. Ljudskom bicu se nece direktno suprotstaviti Ali ga moze napasti dok spava I sisati mu krv. Takve su napade na stoku prijavljivali mnogi kineski seljani I verovali da su upravo crni dzang shu-I odgovorni za iste.  treca kategorija obuhvata tzv.Skakajuce dzang shu-e nastale od predjasnjih nakon sto su oni nekoliko decenija sisali krv a njihova crna dlaka otpala; oni poskakuju na sve strane veoma brzo I daleko, a vise se ne plase sunceve svetlosti, zivotinja niti ljudi. Psi su extremno uplaseni od skakajucih dzang shua I abnormalno su tihi U njihovom prisustvu dok ce macka frktati na njih spremajuci se za napad ako ustreba. Nakon ~1000 godina tzv. Leteci dzang shu krece se ogromnom brzinom I lako penje na drvece I visoke strukture U sekundi. Vise se I radije goste zivotnom energijom ljudi nego zivotinja, I to bez da ostave ikakav trag na zrtvi. Posle vise hiljada godina postaje poput demonskog bica, nazivan Ba izmedju ostalog, Tada ima shapeshift mogucnosti I izgleda poprilicno zastrasujuce..u 6. kategoriju spadaju dzang shu-I Koji ovako bivaju vise od 10 hiljada godina pa postaju demoni gotovo beskrajnih moci.

Eto tako otprilike stoji U kineskim legendama a koliko istine ili ne U njima ima odlucite sami. Svakako je pametno U pravom trenutku i na vreme ispostovati onu staru "svuda podji kuci dodji"! :D

 Kod nas je danas praksa da se umrli Koji nisu, cak i u rodnom gradu, spremno docekali svoje upokojenje  pa ne mogu da priuste klasicnu sahranu, po difoltu- kremiraju. Ko je tu losije prosao jos se pitam. Cheers!

Нема коментара:

Постави коментар