Zasto zene zvocaju?


Iako se zvocanje 'mitoloski' pripisuje zenskom rodu, Ono nema veze niti sa polom niti sa ulogom Koju igramo U odnosu (tipa, I svekrve su poznate da zvocaju snajama itd). Dakle, bolje pitanje je sta je uzrok ljudskom zvocanju drugima? Ima ona Lepa rec "egoista nije onaj Koji zivi zivot prema svojim pravilima vec onaj Koji trazi da drugi zivi zivot po njegovim pravilima".

Kako sam iskusila obe varijante price, to jest to da U odnosu on meni nesto zvoca Kao I (prethodno tome) iskustvo da se ja pretvorim U zvocavu godzilu, mogu reci da su obe varijante izuzetno naporne, a posebno ova potonja, kako se zvocajuci osecam sve losije pa pocnem da se nimalo ne dopadam sama sebi U Tom takvom modu. To sto bi me on dok zvocam 'mazio pazio I tesio' nimalo mi ne pomaze,cak se osecam jos vise iritirano.
To stoga, kasnije saznajem, jer sam ja sam resenje ovog problema a ne neki spoljasnji uticaj (tj smirivanje od strane dr.osobe) da, pozeljno je imati razumevanja za osobu koja dela U zvoc-modu ali ne mozemo preuzimati odgovornost za drugu osobu na sebe kada je doticna out of tune. Umesto, potrebno je nastelovati sebe. Iz iskustava uvidjam da zvocanje nema ama bas nikakvog produktivnog efekta. imajuci u vidu to da smo svi jedno drugom ogledalo, zvocanje je jedino  korisno kada dodje do shvatanja> dok meni neko zvoca ja sebe nastelujem prema datoj temi zvocanja, tako da vidim drugaciji odraz to jest druga osoba prestaje da mi zvoca. I obrrnuto,  ako ja tebi zvocam, ti treba da utesis(I nastelujes,prema datoj temi zvocanja) sebe, a ne mene.

Nezadovoljna osoba u ogledalu (druga osoba)
                       vidi zvocarosa
       
POPRAVLJAM LI ODRAZ ?..
paralela da se ovo lako uvidi> 
zamislimo da popravljamo frizuru ispred ogledala..da li cesljam svoju kosu ili ogledalo? eh


ili POPRAVLJAM SEBE ...



Sta je uzrok zvocanju?_ nezadovoljstvo i (samo-)povreda licnih granica, eto sta. To je medjutim stvar Koju treba resiti sam sa sobom umesto juriti drugu osobu/partnera da se stvari izglade! Stoga jer pitanje je sta ocekujem od sebe a ne od drugog, i sta sam spreman da dozvolim ili ne sebi, pa potom i drugome, a to se iskazuje stavom i delanjem umesto stalnim verbalnim ponavljanjem; dovoljno je jednom jasno iskomunicirati svoje polaziste.
Za mene definitivno nije dobro dok zvocam- osecam se veoma lose pritom, gubim energiju Uzalud, a dobijam samo glavobolju,eventualno. I stoga sta cu ja U takvom odnosu. Svako za sebe Mora da zna sta mu je ispravno za ciniti, kako Kao pojedincu tako i Kao delu Para. Sto znaci> obe strane preuzimaju odgovornost, za sebe ( za sopstveno raspolozenje, delanje, misljenje itd).

To sto nam neko zvoca ukazuje nam na nezadovoljstvo koje čuči u nama i zahteva da ga sebi priznamo, i potom preuzmemo korake ka samo-usklađivanju.

 Stvari teku mnogo lepse i gladje kada dve sa sobom uskladjene i zadovoljne osobe ujedno nalaze sklad i harmoniju U medjusobnoj interakciji.


ŠTA MOŽETE UČINITI 

 

kako da partneri pojedinačno -ne zavisno od delanja druge osobe- preuzmu odgovornost za situaciju u kojoj se nalaze, i izadju iz uloge 'agresora' to jest 'zrtve zvocanja'?


Zvocajuce osobe: 

1. Pronađite samopoštovanje. 2. NE isnistirajte na raspravama i analizama, već postavite granice 
Reči su jeftine, a zvocanje je destruktivno najviše po vas, zatim po drugu osobu I ne donosi povoljne rezultate za odnos. Delima se pokazuje kako ljubav, tako i to koje su granice.
Stoga, pokažite partneru doslednim postupcima šta želite, a šta ne, sa čime se slažete, sa čime ne. Ako ste mu bitni, prihvatiće to, a vi ćete izbeći nepotrebno gubljenje energije.
Svakako, prvo budite sami sebi dovoljno bitni, da naštelujete sebe na zadovoljstvo: razmotrite temu o kojoj zvocate i preduzmite korake koje vi možete učiniti da se osećate bolje u vezi te teme, umesto da čekate da se partner promeni. (  i, oj iluzije li.., učini da vi prestanete da zvocate..) -> Ono šta želite od partnera, PRVO DAJTE SAMI SEBI.

Ako partner i nakon vaših novoustoličenih granica (uz koje ste vi postigli stanje da ste zadovoljni) i koje pokazujete primerom umesto rečima.., nema razumevanja i ne usklađuje se sa novim pravcem vašeg delanja, zapitajte se:
 1.da li je on sam sebi bitan, 2.da li ste vi njemu bitni. (kolika je posvećenost u vezi). Kada nađete taj odgovor, delajte u skladu sa onim šta možete a šta ne možete da prihvatite.

Oprez: ukoliko samo nastavite sa zvocanjem bez da ste oprobali gorespomenute korake, I time preuzeli svoj deo odgovornosti, imajte na umu da tada:

1. ne pokazujete ljubav/poštovanje prema sebi
2. ne pokazujete ljubav/poštovanje prema partneru
3. odbijate da promenite nešto kod sebe (nacin razmisljanja, delanje i sl.)
održavajući status quo, kormilate ka ivici provalije-
4. ili ćete godinama podržavati nezadovoljavajući odnos sa sobom i ujedno drugom osobom,
ili
5. Ukoliko partner pronađe svoje samopoštovanje, eventualna PROMENA koju bi  mogao da napravi definitivno NIJE ona kojoj ste se nadali..  

Osobe kojima zvocaju:

1. Pronađite samopoštovanje. 2. NE bežite, već slušajte i uzmite na razmatranje spornu temu
_ima li trunke istine u zamerkama koje dobijate
_da li bi se osećali bolje sami sa sobom da promenite delanje
_da li ste spremni da žrtvujete svoj strah i modifikujete neko uverenje da biste uveli promenu kod sebe, (umesto da čekate da se partner promeni i prestane sa zvocanjem)
Ukoliko je odgovor da, šta čekate? Pokrenite se, i uskladite sebe sa zadovoljstvom. Partner će prestati da vam zvoca, jer se odraz u ogledalu menja kada se mi promenimo.
-> Ono šta želite od partnera, PRVO DAJTE SAMI SEBI.
Ukoliko je odgovor ne, zapitajte se: da li se iskreno želim posvetiti  ovom odnosu ?
Kada nađete taj odgovor, delajte u skladu sa onim šta možete a šta ne možete da promenite kod sebe.
Partner je naše najjače ogledalo i najbolje ''nas oseća''. Kada nam zvoca na neku temu, on nam samo reflektuje nazad stvari kojima nismo zadovoljni kod sebe, ili u medjusobnom odnosu u vezi. 
Potrebno je 1. pronaći vise ljubavi prema sebi, 2. prevaziđi sebe i svoje strahove na spornu temu .

 Oprez: ukoliko samo nastavite da 'trpite' zvocanje bez da ste oprobali gorespomenute korake, I time preuzeli svoj deo odgovornosti, imajte na umu da tada:

1. ne pokazujete ljubav/poštovanje prema sebi
2. ne pokazujete ljubav/poštovanje prema partneru
3. odbijate da promenite nešto kod sebe (nacin razmisljanja, delanje i sl.) 
održavajući status quo, kormilate ka ivici provalije-
4.ili ćete godinama podržavati nezadovoljavajući odnos sa sobom i ujedno drugom osobom, ili
5. ukoliko partner pronađe svoje samopoštovanje, eventualno PRIHVATANJE koje bi mogao da napravi definitivno NIJE ono kojem ste se nadali..







  

Нема коментара:

Постави коментар