Manje od dva zla ili nešto Treće


Povela se, i to na više frontova, debata o tome šta ljudima teže pada   ̴ proći iskustvo slomljenog srca (uzrokovati sebi) ili isto svesno/nesvesno, naizgled, uzrokovati drugom. O svesti i nesvesti možemo do besvesti, pa sad nećemo ulaziti u te vode kojim putem je do heartbreak-a došlo.

Bilo kako , kad je u pitanju čovek, upozorenja u vidu etiketa su nepotrebna, a praćenje malih i velikih znakova kraj puta izuzetno bitno i korisno, što nam je već slikovito opisano u onoj staroj ’’Ko je ukrao moj sir’’ pričici.. No gde je srce, tu je i Ljubav o kojoj smo već pričali da neće uvek biti med i mleko.. ni lagana vožnja kroz park. Da, iako nekad može biti sve mekano i cvetno postoji i ta druga medalja Ljubavi koja slama..
..kada pokazujemo srčanost, nepokolebljivost i snagu volje na delu čak i ako nama samima to pada teško. ono kao majka Jugovića kad ostade ‘tvda srca’..ponekad je i  druga medalja neophodna. Ali najčešće nismo u stanju da tu vrstu Ljubavi pružimo sebi ili damo drugima. A što je to tako stavićemo na razmatranje kasnije-ako stignem- u priči o časnoj razmeni i iskrenosti (tokom koje, kad je i ako je, uvidiš i da se nema šta opraštati drugima..)
Prvo i osnovno shvatanje, svaki put kad ste se u manjoj ili većoj meri osetili povređeno, neka osoba (ili situacija) vam je učinila uslugu & vice versa. Odmah tu možete stati na kraj negativnim emocijama, i pogledati čitavu stvar bistrijim umom. Sve ono što niste hteli da ugledate, jurcajući unaokolo sa distrakcijama, sada vas je tresnulo u glavu. Putem slomljenog srca.  Kao što i bude pre ili kasnije hteli to vi ili ne.
Ako mi ne pratimo Život, život će nas pogurati da ga stignemo.  Dal ćete jaukati ’oh nepravde li’ i ’kakve li katastrofe’ , potpomažući tu kuknjavu samoopravdavajućim mislima kojim ćete još ući u vrtlog osuđivanja drugih, ili ćete radije izabrati saosećanje, opet po želji vam.

No nakon svih situacija koje su me ostavile u suzama u poslednjih 20 godina, ili onih gde sam iste donela drugima, jedno je sigurno: slomljeno srce je otvoreno srce, a otvoreno srce je otvoren um.

Usluga se dakle ogleda u prilici da kroz oproštaj a putem saosećanja stvorite u sebi više Ljubavi nego što ste imali pre, kako je to jedini način da prevaziđete iliti prebolite šta god vas je/(vam se)  (s)/mučilo. Tu priliku ne morate i možete iskoristiti

Zdrav i efektan način da pokupite deliće srca je da povratite svoju moć i dozvolite da ono bude ispunjeno ljubavlju više nego pre. Tako i naše srce raste i mi proširujemo svoje razumevanje. I to je to, nije neka mudorst niti novina za koju već ne znamo. Ali jeste nešto što uporno zaboravljamo pa se stoga i podižu pitanja s početka priče. Nije dakle niti jedno ’od dva zla’ gore ni bolje, it’s all good.

Kada vam je potrebna ta i takva usluga život pronalazi nekog ko će vam je učiniti ili pronalazi vas da odigrate tu ulogu u priči nekih drugih ljudi.

Ako znate da imate moć da stvorite više ljubavi u sebi i zalečite ma kakvu ranu, i ako ste spremni da verujete da i drugi imaju istu moć i da će, makar kao poslednje uporište, poželeti da je aktiviraju i iskoriste, onda vam je jasno da je sve dobro, a pomenuta debata (sada) nepotrebna.

S obzirom na to, prvo vi se možete opustiti i prekinuti sa uzaludnim pokušajima da se zaštitite od mogućnosti da budete povređeni.  i drugo, vi se možete opustiti i sa drugima iskreno komunicirati o vašim emocijama- znajući da ukoliko oni budu povređeni vašom istinom, na koncu to će im pomoći da porastu u Ljubavi.

Nekad vam se može činiti da vam je jako puno neverovatno užasno itd teško, što naravno zavisi od toga koliko ste zdušno i u kakve zablude zagrizli, a onda jednog zastrašujućeg  lepog dana kada uragani (iz Oza?) dođu po vas a vi im se prepustite.., budite sigurni da ćete se osećati mnogo bolje al neka vas ni to ne teši mnogo. ciklus će se spiralnim talasima ponoviti opet i opet somewhere down the road. Možda samo na neku drugu temu. Ali vi sad mnogo brže umete da preskačete prepreke na putu.

To jest, lakše proširujete 'ograde' svog srca. Jer u nekom trenutku shvatite da se ništa drugo tu ne može. Plus, beskonačnost zvuči kao prilično dug put ..a jednom kad prevaziđemo svet projekcija, budemo manje u kontaktu sa iluzijama a više sa onim šta jeste, imam neki osećaj..proširivanje granica srca nije bolan proces. to je dobra stvar

Uostalom, za svaku spoznaju koju vam je potrebno da probudite u sebi po pitanju neke teme, postoji određen broj lekcija koje ćete preći , (ili ponavljati iste što sve naravno zavisi samo od vas) a koje mogu i ne moraju da završe heartbreak-om. Ali će izvesno je kulminirati breaktrough-om, odakle jasno nije sve tako crno.
Ima tu malo i teget boje, a to kažem samo da vas zbunim jer i to ume da bude korisno ponekad. Na primer, možda ćete poželeti da se vratite na neke od smislenijih rečenica i pasusa ako takve možete naći, čisto da proverite svoje razumevanje.., ili možete nastaviti da dangubite u povremenim distrakcijama. Sve to takođe prema vašoj volji i užitku.







Нема коментара:

Постави коментар